Trackware Product-ID

Trackware richt zich met haar oplossingen op Indoor Asset Management. Trackware ontwikkelt en produceert hiervoor in eigen beheer Trackware TW® Tracking & Tracing producten in combinatie met – state of the art – RFID technologie. Trackware TW® producten zijn ontwikkeld op basis van LF-, HF- en UHF- technologie zonder batterijvoeding (Passieve systemen). De actuele locatie en specifieke meetgegevens worden verwerkt, beheerd en gepresenteerd in het eigen unieke softwareplatform.

RFID componenten en techniek

Radio Frequency IDentification (RFID) is een technologie om op afstand en contactloos unieke opgeslagen productinformatie af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten bevestigd zijn. Trackware houdt zich uitsluitend met Passieve RFID-techniek bezig.

Passieve RFID-tags hebben geen eigen energiebron (batterij): ze benutten het elektromagnetische veld van een lezer om een stroom te induceren in de tagspoel waarmee de chip wordt gevoed. De lezer zendt radiogolven uit in de frequentiebanden LF, HF of UHF.

LF of Laag Frequent is een uiterst betrouwbare oplossing maar kan slechts een zeer kleine afstand overbruggen en relatief weinig data overbrengen. LF is ongevoelig voor vocht, water (vocht en water “absorberen” radiogolven) en metalen delen (metaal houdt radiogolven van sommige frequenties tegen) en kan ingezet worden tot een afstand van ca. 10 centimeter. Door de ongevoeligheid voor vocht en water is deze techniek zeer geschikt voor vochtbevattende producten in de industrie voor groente, fruit en dierenverwerking. Deze techniek wordt het meest toegepast en er zijn vele soorten tags beschikbaar.

HF of Hoog Frequent is eveneens ongevoelig voor vocht en water maar niet voor metaal. Metaal houdt de radiogolven tegen. Bij HF kunnen grote hoeveelheden data snel overgezonden worden. HF is ook wel bekend van de NFC-techniek voor betaalpassen.

UHF of Ultra Hoge Frequentie heeft vooral als voordeel de relatief zeer grote leesafstand zonder gebruik te maken van batterijvoeding in de tag. Deze techniek kan tot circa 12 meter in het vrije veld overbruggen met hierbij de voordelen van HF. Doordat de UHF-techniek de laatste jaren steeds betrouwbaarder is geworden groeit de markt hiervoor sterk. Nadeel van deze techniek is de vocht- en metaalgevoeligheid die een barrière voor de radiogolven vormen.

Voor bovenstaande RFID-technieken en afhankelijk van de toepassing gebruikt Trackware specifieke sensoren die volledig geïntegreerd kunnen worden in uw producten of verpakking.

Toepassing

RFID-tracking wordt in steeds meer industrieën gebruikt bij het automatiseren en controleren van processen. Het automatisch herkennen en traceren van producten door sensortags (zenders) en readers (ontvangers) maakt het proces efficiënter en veiliger bij lastige en gevaarlijke omstandigheden.

Belangrijke voordelen van RFID ten opzichte van barcodetechniek:

• meer data per product meedragen;

• actuele status (T, RV, etc.);

• uitleessnelheid significant hoger;

• omgeving vies of gevaarlijk;

• vloeistof-, stof en vochtbestendig,

• duurzaam, geen last van beschadigen;

• vrijwel elke tagvorm te maken;

• integreerbaar in product.

Omdat veel meer data beschikbaar is en blijft tijdens de gebruiksduur van een product, ontstaan bovendien ongekende nieuwe gebruiksmogelijkheden en businessmodellen. Denk hierbij aan houdbaarheid van voedsel, signaleren van defecten, bewaken van onderhoudsintervallen en het herhaaldelijk sorteren en scheiden in kringloopprocessen.

Tags zijn in vele vormen mogelijk. Voorbeelden zijn: sticker, (glas)capsule, plakstrip, oormerk, tie wraps, sleutelhanger, pas (mifare card), wikkelband, etc.